Sommige verzekeraars vergoeden de kosten. Ook kan je soms via je werkgever een vergoeding krijgen. Zeker de moeite waard op uit te zoeken!

Meer informatie

MBSR wordt sinds de jaren '70 voor veel doelgroepen ingezet: managers, jongeren, mensen met chronische pijn, mensen met depressieve klachten etc... Oceaan Meditatie Centrum richt zich op mensen die onder grote druk staan en/of willen leren om beter voor zichzelf te zorgen en effectiever beslissingen te nemen. Leeftijd, sekse en maatschappelijke rol zijn niet van belang.

Twijfel je of MBSR iets voor je is? Neem dan de vrijheid om je vragen telefonisch of via email voor te leggen. Je kunt ook een gratis kennismakingsgesprek vragen.

Sommige mensen zien mindfulness als fitness voor de geest. Die metafoor gaat misschien wel op, zeker ook omdat je -net als bij fitness- regelmatig moet blijven oefenen om niet in je oude gewoonten terug te vallen. Hoeveel je moet oefenen om mindful te blijven, dat verschilt per persoon. Belangrijk daarbij is dat je -als je enige ervaring hebt- ook kunt oefenen tijdens het doen van 'gewone' activiteiten. Dit is een belangrijk thema bij het nagesprek, ervoor zorgen dat je nieuwe vaardigheden zich kunnen blijven ontwikkelen.

Onderdeel van MBSR is het doen van (rustige!) bewegingsoefeningen. Het is prettig als je kleding draagt die niet knelt en voldoende behagelijk is.

Je hoeft niet fit of lenig te zijn om mee te doen. Het gaat in de bewegingsoefeningen niet om het presteren, maar om het leren kennen van je grenzen. Voor iedereen liggen de grenzen anders, dus iedereen oefent op zijn eigen manier.

De training heeft een opbouw en het is lastig om een of twee sessies te missen. Maar neem contact op.

Het boeddhisme is 2500 jaar oud en 'gewaarzijn' of mindfulness is het hart van deze wereldbeschouwing. Slechts met gewaarzijn kunnen we onszelf en de wereld begrijpen. MBSR is gebaseerd op dit principe, maar geheel ontdaan van religie en rituelen. Het is een zeer 'wereldse' aanpak. Dus geen wierrookjes, kaarsen, mantra's of boeddhabeelden.

Nee, dat is absoluut niet nodig. De training is geschikt voor mensen die geen enkele ervaring hebben. Dat maakt de training ook zo bruikbaar voor uiteenlopende doelgroepen.

De achtweekse MBSR-training bestaat uit acht dagdelen (2,5 uur) plus een stiltedag (6 uur). Daarnaast word je gevraagd om tijdens die acht weken ook één uur per dag zelf te oefenen. Dat is voor niemand makkelijk, zeker niet als je een vol programma hebt. Ervaring leert dat je het jezelf makkelijker kunt maken als je niet met jezelf 'onderhandelt', maar -hoe moeilijk ook- die tijd vooraf inplant.

Daarnaast zijn er nog een individueel voor- en nagesprek.

De achtweekse training is zeer gevarieerd. Er wordt altijd in een kleine groep gewerkt, waar respect is voor elkaars grenzen. Het programma is iedere week anders, maar altijd een combinatie van oefeningen (meditatie, mindful bewegen, ontspanningsoefeningen), theorie en uitwisseling.

Nee, doet hoeft niet. Bij ontspanningsoefeningen is het belangrijk dat je je op gemak voelt. Dus als een stoel prettig voor je is, dan zit je op een stoel. En je kunt ook altijd afwisselen: soms op een stoel, soms op een kussen. Verder zijn er ook bewegingsoefeningen die staand en liggend worden uitgevoerd. Kussens en matjes zijn beschikbaar, hoef je dus niet mee te nemen.

Als je de bijeenkomsten bijwoont en in die acht weken dagelijks oefent, dan is de kans klein dat je niets merkt. Vaak wordt je geest onrustiger in de eerste week: pas dan merk je eigenlijk hoe onrustig onze gedachten vaak zijn... Daarna kan je ervaren dat er werkelijk meer ruimte komt in je hoofd. Dit kan het begin zijn van een grote ontwikkeling, waarin je steeds meer grip krijgt op je eigen denken, reacties en handelen. Dit is een belangrijk onderwerp in het kennismakingsgesprek. Daar draait het ook om de vraag wát je wilt bereiken.

FaLang translation system by Faboba